• Standaard header

Oorzaken vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte kan meerdere oorzaken hebben. Het vocht kan op verschillende manieren de kruipruimte inkomen. Bij het isoleren van de kruipruimte is het goed om te weten wat de oorzaak is en of de oplossing met EPS-korrels een passende oplossing is.

Vocht in de kruipruimte door grondwater

Bij een hoge grondwaterstand stijgt het water soms tot boven de fundering van uw huis of kantoor. Het vocht komt dan boven het zand te staan, waardoor de kruipruimte onder water komt te staan. Het grondwaterpeil is niet altijd exact hetzelfde. Het is daarom fijn als de kruipruimte isolatie zich hier op aanpast. Met EPS-korrels is dit mogelijk. De lichte korrels blijven drijven op het water en sluiten het vocht af van de onderkant van de vloer. Zo is de kruipruimte geïsoleerd, ook al staat er vocht in de kruipruimte. 

Poreuze fundering

Een poreuze fundering of gevel kan zorgen voor doorsijpelend water. Dit water komt in de kruipruimte terecht en kan slecht worden afgevoerd. De kruipruimte wordt daardoor langzaam, maar zeker steeds vochtiger. De poreuze fundering kan verholpen worden door betonreparatie uit te voeren. Dit is niet altijd noodzakelijk, maar wanneer de fundering erg slecht is, is het om meerdere redenen goed om de fundering te repareren.

Kapotte leiding

Een kapotte waterleiding of riool kan ook zorgen voor een vochtige kruipruimte. Dit hoeft niet altijd een groot lek te zijn, ook een druppelende verbinding zorgt uiteindelijk voor veel vocht in de ruimte. De kapotte leidingen kunt u laten repareren door een loodgieter, maar vaak is de kruipruimte dan al vrij vochtig. Wanneer de kruipruimte dan slecht geventileerd is, kan het vocht niet weg en krijgt u toch te maken met de negatieve gevolgen van een vochtige kruipruimte. Daarom kan het in die situaties ook goed zijn om kruipruimte isolatie aan te brengen.

Niet verwarmd

Een kruipruimte is vaak niet verwarmd. Het water dat in de kruipruimte staat verdampt daardoor niet en kan daarmee de kruipruimte niet verlaten. Tegelijkertijd maakt het de kans op condensatie juist groter, waardoor het vocht tegen de onderkant van uw vloer aankomt. Deze vloer is van hout of van beton. Beide vloersoorten ondervinden problemen bij teveel vocht.

Gebrekkige ventilatie

Bij een goed geventileerde kruipruimte kan het vocht naar buiten getransporteerd worden. Vaak is de kruipruimte echter niet of gebrekkig geventileerd. Dit is vaak onvermijdelijk omdat de kruipruimte zich (voor een groot deel) onder de grond bevindt. Lees meer over de ventilatie van uw kruipruimte.

Meer weten of offerte aanvragen?

Vul dan onderstaand formulier in en klik op verzenden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

  • * velden zijn verplicht.

Volg ons op: