• Standaard header

Achtergrondinformatie

Vocht heeft een negatieve invloed op uw wooncomfort. Het tast leidingwerk, muren en vloeren aan en zorgt er voor dat u meer moet stoken om het warm te krijgen. Ook schimmels, zwammen, ongedierte en insecten in huis kunnen een gevolg zijn van een vochtig leefklimaat. Op deze pagina leest u meer over begrippen die te maken hebben met de noodzaak tot kruipruimte isoleren zoals temperatuur, vochtigheid en behaaglijkheid.

Koud in huis

De temperatuur en vochtigheid zijn twee belangrijke factoren die uw leefklimaat beïnvloeden. U kunt het koud hebben in huis, terwijl de kachel op 21 graden staat. Dit komt omdat muren, vloeren, ramen en deuren een stuk kouder kunnen zijn dan de omgevingstemperatuur. Als u dicht bij een koud oppervlak in huis staat, zult u logischerwijs meer kou ervaren dan wanneer u er verder vandaan staat.

Een niet goed geïsoleerde kruipruimte laat kou toe richting de begane grondvloer. Deze kou compenseert u vervolgens door de kachel hoger te zetten. En dat resulteert weer in een hogere energierekening. Het omhoog draaien van de verwarming is geen structurele oplossing voor de koude vloeren, muren of deuren. De oorzaak blijft het opstijgende vocht van de kruipruimte.

Optrekkend en opstijgend vocht in de kruipruimte

Vocht dat via vaste elementen, zoals gemetselde funderingsmuren, optrekt tot boven de kruipruimte, noemen we optrekkend vocht. Vaak raken muren boven de kruipruimte ook beschadigd. Denk aan beschimmeld behang of loslatende stuclagen. In huis ervaart u een muffe, klamme, vochtige lucht.

Vocht dat uit de grond verdampt en in de lucht van de kruipruimte terechtkomt, noemen we opstijgend vocht. De lucht gaat omhoog en komt in aanraking met de onderkant van de begane grondvloer. Vervolgens condenseert het vocht tegen de vloer en ontstaan er vervelende gevolgen zoals kromtrekkende vloeren of klamme vloerbedekkingen.

Vol met vocht

Sommige bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld bakstenen, hebben de eigenschap om zich vol te zuigen met vocht. De kans is groot dat bakstenen muren van oude woningen in de loop der jaren poreus zijn geworden. Wanneer bewoners niet een vocht-onderbrekende isolator in de muur hebben aangebracht, is het goed mogelijk dat de fundering zich volzuigt met water uit de kruipruimte.

Het water kan tot wel drie meter boven maaiveld omhoog trekken. Door het vocht raken muren aangetast en wordt het kouder in huis. Het gevolg is dat u meer moet stoken om het warm te krijgen en uw wooncomfort wordt minder. 

Meer weten of een offerte voor kruipruimte isolatie aanvragen?

Vul dan onderstaand formulier in en klik op verzenden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden en desgewenst uw kruipruimte te isoleren met EPS-korrels.

  • * velden zijn verplicht.

Volg ons op:

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.