• Oplossing

Duurzaam en dampopen

Damp-open bouwen

Isoleren met EPS-korrels past prima binnen het concept van damp-open bouwen, ook wel ‘damp regulerend bouwen’ genoemd. Dit is een gezonde manier van isoleren waarbij de focus ligt op natuurlijke vochtregulatie van de woning. EPS-korrels dragen bij aan het natuurlijk creëren van een constante luchtvochtigheid in huis.

Dankzij EPS-korrels krijgt vocht uit de bodem en funderingsmuren geen kans om op te trekken. Vocht dat condenseert uit krimpende lucht (als warme, vochtige lucht van buiten in de kruipruimte terechtkomt) verdwijnt tussen de korrels door naar de bodem. Met dit materiaal blijven kruipruimtes altijd op een natuurlijke manier ademen.

Wat is damp-open isoleren?

Isoleren kun je verdelen op twee manieren:

  1. De kou buiten houden
  2. Warmte vasthouden

Damp-open isolatie doet eigenlijk beide. Het binnenklimaat wordt langer en gelijkmatiger warm gehouden. Tegelijkertijd wordt er gezorgd dat de kou niet naar binnen kan. Een groot voordeel van damp-open isoleren is, dat er een gelijkmatige luchtvochtigheid is. In vochtige ruimtes neemt het vocht op en dit wordt weer afgegeven ten tijde van een lage luchtvochtigheid. Zo ontstaat een natuurlijk ademende omgeving.

Vocht

In een woning ontstaat een hoop vocht door koken, douchen, transpireren enzovoorts. Dit vocht moet uit de woning en dit kan door ramen en deuren open te zetten, maar deze vochtige lucht kan zich ook via muren en dak naar buiten werken. Wanneer deze warmere en vochtige lucht condenseert in de koudere constructie van het huis,  kan schimmelvorming en later ook houtrot ontstaan.

Wat zijn EPS-korrels?

EPS staat voor Expanded Poly-Styreen, ook wel beter bekend als piepschuim. 98% van de korrels bestaat uit lucht. Je legt als het ware een deken van ‘lucht’ over het vocht heen, wat een prima isolatie geeft. Het is wel van belang een dikte EPS-korrels van 35 tot 40 centimeter aan te houden voor een goed isolatieresultaat. Zelfs wanneer zich onder deze laag vocht bevindt, werkt de laag EPS nog zeer goed. Wanneer het waterpeil stijgt, gaan de EPS-korrels mee naar boven en blijven de piepschuimballetjes hun isolerende werking houden. DE EPS-korrels zijn drukvast en bestand tegen water.

100% recyclingproduct

EPS-korrels worden volledig gemaakt van hergebruikt materiaal. Voor de productie van EPS-korrels hoeven er dus geen nieuwe grondstoffen uit de aarde gedolven te worden. Doordat het materiaal op maat geleverd wordt, is er geen sprake van restafval. Dit draagt bij aan de relatief lage prijs van het product.

EPS-korrels kunnen makkelijk uit een kruipruimte worden opgezogen, om bijvoorbeeld in een andere woning opnieuw toegepast te worden als bodemisolatie. De korrels gaan levenslang mee dus behouden hun krachtige werking.

Hoe worden EPS-korrels verwerkt?

EPS-korrels zijn uitermate geschikt voor isolatie op lastige plekken zoals in bijvoorbeeld de kruipruimte. Sommige kruipruimtes zijn erg lastig begaanbaar en het is dan het makkelijkste om een expert te laten komen die met een groot blaasapparaat tot wel 250 vierkante meter aan korrels kan vullen. Het blaasapparaat spuit de korrels goed verdeeld over de gehele kruipruimte. Ook lastige hoekjes kunnen eenvoudig worden voorzien van een laag EPS-korrels. Wanneer er minder dan 35 tot 40 cm EPS-korrels wordt aangebracht, moet er rekening mee worden gehouden dat wellicht niet de juist RC-waarde zal worden bereikt.

EPS-korrels zijn, bij voldoende hoogte in de kruipruimte, ook gemakkelijk zelf aan te brengen. U kunt bij ons zakken van 400 liter EPS-korrels kopen welk u zelf kunt uitstrooien in uw kruipruimte. Zorg ervoor dat iedere vierkante centimeter is voorzien van zo’n 35 tot 40 centimeter EPS-korrels. Wanneer u niet in ieder hoekje kunt komen met de hand, adviseren wij om een professional de korrels te laten aanbrengen door middel van een blaasapparaat.  

Meer weten of offerte aanvragen?

Bij vragen over het duurzaam isoleren van uw kruipruimte met EPS-korrels, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag aan de juiste informatie over duurzaam en milieuvriendelijk isoleren van uw kruipruimte. Als u benieuwd bent naar de kosten voor kruipruimte isolatie met EPS-isolatie kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

  • * velden zijn verplicht.

Volg ons op:

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.